Ultimele victime ale afecţiunilor post-inundaţii sunt copiii care au contactat vărsat de vânt. Medicii supraveghează permanent locuitorii din module.
Peste 350 de persoane din tabăra de sinistraţi din Dorohoi se luptă cu suferinţa că apele le-au măturat casele, în iunie, dar şi cu bolile care s-au abătut asupra lor.
De când s-au refugiat în casele-module de la marginea oraşului şi duc o viaţă la comun, sinistraţii trăiesc într-un focar de infecţie. De câteva zile, aproape toţi copiii au făcut vărsat de vânt, iar vârstnicii sunt doborâţi de boli mai vechi.
„Nepotul meu are vărsat de vânt de o săptămână. Stau la grămadă, beau de la acelaşi robinet şi se joacă în acelaşi loc mizerabil. Toţi s-au îmbolnăvit“, s-a plâns Aglaia Botezatu (72 de ani), sinistrată.
Şi cei mai în vârstă au de suferit din cauza problemelor de sănătate. „Oamenii s-au ales cu agravarea unor afecţiuni, precum cele cardiace, diabet, tiroidă, piatră la rinichi sau fiere. Cei mai bătrâni prezintă pareze pe fond neurologic, hernie sau cancer. Le acordăm asistenţă permanentă“, au precizat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani. În tabăra de sinistraţi sunt cazate 80 de familii, fiecare în câte un modul. Autorităţile speră ca până în iarnă oamenii să se poată muta în case noi.
Medicamente gratuite
Din milă, farmaciştii din Dorohoi nu le mai cer bani sinistraţilor pentru diferenţele la reţetele compensate.
„Îi recunoşti după cum arată. Sunt trişti şi îşi ţin strâns şi ultimii lei pe care îi au, de frică să nu-i piardă. Ţi se rupe inima şi nu poţi să le spui că mai au şi o diferenţă de plătit la medicamentele ce le alină durerea“, a spus farmacista Alina Toma.