Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor a declarat, ieri, că într-o unitate de terapie intensivă nu poate fi montat un aparat casnic de aer condiţionat, pentru că acesta reprezintă "un real focar de infecţie", în condiţiile în care în aceste secţii sunt pacienţi cu probleme grave.
"Într-o unitate de terapie intensivă nu poate fi montat un aparat casnic de aer condiţionat, pentru că acesta reprezintă un real focar de infecţie, ci aparate profesionale de aer condiţionat, care să conţină filtre specifice şi sisteme speciale de purificare a aerului", a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor (APP), Vasile Barbu, la ieşirea din Maternitatea Giuleşti.
El a precizat că aparatele casnice de aer condiţionat nu sunt altceva decât "un mediu de cultură".
"În general, în secţiile de terapie intensivă, nu doar aici la copii, sunt foarte mulţi pacienţi trataţi, iar aşa nu facem decât să împrăştiem microbii", a mai spus, citat de Mediafax, Barbu.
Cinci bebeluşi au murit şi alţi şase sunt răniţi
Cinci bebeluşi au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma incendiului care a avut loc luni, la Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.
Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost preluat de la Parchetul Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti de către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii începând urmărirea penală "in rem" pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.
Şeful Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul instanţei supreme, Marius Iacob, a declarat, joi, că la Maternitatea Giuleşti, din probele strânse până în prezent, a fost vorba doar de incendiu, nu şi de o explozie, precizând că "o înlănţuire nefericită de împrejurări" a dus la tragedie.