20% din infarcturi au loc la persoane sub 40 de ani. Fumatul, alimentaţia dezechilibrată şi sedentarismul sunt principalii factori care favorizează apariţia bolilor cardiovasculare la vârste tinere. Sursa: REUTERS
Un număr de 350.000 de români sunt diagnosticaţi anual cu boli cardiovasculare. 20 la sută din totalul cazurilor de infarct se înregistrează la persoanele cu vârste de până în 40 de ani. Una din principalele cauze este fumatul.
La începutul anului trecut, statisticile arătau că, în România, existau 5 milioane de fumători. Nici generaţia tânără nu este lipsită de probleme. Un studiu recent realizat pe 4.900 de adolescenţi din Bucureşti şi din judeţul Ilfov a scos la iveală cifre mult mai mari decat cele raportate vreodată în literatura de specialitate.
Potrivit cercetării efectuate sub coordonarea dr. Eliza Cinteza, medic pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu", arată că, în Bucureşti, 7% dintre ei au fost depistaţi cu hipertensiune arterială.
Atac la cord: fumatul şi obezitatea
Specialiştii susţin că apariţia acestei boli mult mai devreme faţă de acum câţiva ani depinde şi de stilul de viaţă, nu numai de încărcătura genetică.
"Fumatul este în creştere, riscul de obezitate este din ce în ce mai mare, şi de aceea bolile cardiovasculare sunt mai frecvente, manifestate de la tensiune la tulburări de ritm. Mai mult, obezitatea se asociază cu diabetul zaharat şi dislipidemie", după cum spune conf. dr. Florin Mitu, preşedintele Grupului de Lucru Cardiologic Preventiv din Societatea Română de Cardiologie.
Aceşti factori duc la o agravare a aterosclerozei şi la apariţia manifestării ei de la apariţia bolii coronariene prin infarct miocardic.
Sindromul metabolic, în top
În topul afecţiunilor care afectează tinerii este sindromul me