Imobilul impozant al sucursalei doljene a BNR Dolj, situat în centrul Craiovei, va fi consolidat pentru că nu mai corespunde cerinţelor privind gradul de risc seismic. Clădirea a fost construită în 1888 şi va fi renovată cu 7,2 milioane de lei de la BNR.
Situată în centrul Craiovei, clădirea care deserveşte Banca Naţională a României (BNR), sucursala Dolj apare impozantă în peisajul urbei. Construită în urmă cu 122 de ani, clădirea îmbină, din punct de vedere arhitectural, elemente specifice epocii Carol I cu cele ale stilului Art Deco. Încă de la început, clădirea a fost destinată să găzduiască sucursala doljeană a BNR. Imobilul va fi renovat cu bani de la Banca Centrală, care alocă 7,2 milioane de lei pentru consolidarea şi renovarea casei vechi de peste un secol. „Este monument istoric din categoria «B». A fost construită în 1888 şi am solicitat să fie renovată pentru că este nevoie de aşa ceva“, a spus directorul sucursalei doljene a BNR, Gheorghe Gherghinescu.
Rezistenţa clădirii
Din cauza vechimii, imobilul are nevoie de consolidare, astfel că demersurile pentru a începe acest proces au fost făcute încă din 2008. De atunci şi până acum s-au făcut o expertiză tehnică şi proiectul tehnic, realizate de o firmă din Târgu Jiu. De ce este nevoie de o sumă aşa de mare de bani pentru un imobil care arată impecabil şi după 122 de ani? Cu toate că la exterior imobilul arată mai solid decât casele de pe la noi construite în contemporaneitate, specialiştii susţin că are nevoie de lucrări multiple pentru a rezista la eventuale cutremure. „Clădirea nu mai corespunde din punct de vedere al gradului de risc seismic. De aceea, trebuie lucrări de consolidare începând cu cota «zero» (demisolul - n.r.), iar după ce va corespunde normelor privind rezistenţa la seisme se va lucra la partea de tâmplărie, de instalaţii electrice, sanitare, se vor cur