Pe la 1900, Johann Weiss, un sas din Homorod, punea bazele unei baze de terapii balneare, folosindu-se de vulcanii sulfuroşi care bolborosesc la marginea localităţii. Oamenii îşi amintesc că staţiunea atrăgea anual mii de turişti, care veneau betegi şi plecau pe picioarele lor. Staţiunea balneo a fost distrusă în ultimii 15 ani, fiind furată ţiglă cu ţiglă. Moştenitorii sasului au vândut terenul – o bogăţie naturală rară – unui italian
La un kilometru de centrul comunei Homorod exista altădată o staţiune balneo-climaterică renumită. Acum, în locul ei străjuiesc câteva ruine din beton şi un bazin cu nămol. La marginea drumului, bălţile de nămol sulfuros bolborosesc tăcute, amintindu-şi de vremurile când oamenii băteau drum lung ca să-şi ungă cu el oasele betejite.
78 de vane de tratament
Deşi nu mai funcţionează din 1975, unii localnici îşi mai amintesc de ea. „A fost făcută de Johann Weiss, un om din Homorod, pe la 1900. Acum n-a mai rămas nimic din ea. Au furat şi ţiglele, bucată cu bucată”, ne spune Ioan Tomei, un homorodean care cunoaşte istoria locului, înjurând ba comuniştii, ba ţiganii.
Oamenii îşi amintesc că locul atrăgea anual mii de turişti, dintre care mulţi veneau betegi şi plecau pe picioarele lor. „Erau băi, bufet, dormitoare. Era o staţiune în toată regula. Oamenii veneau în cârje şi plecau pe picioare lor, aşa de bun e nămolul de prin părţile astea. Existau 78 de vane de tratament”, îşi aminteşte Tomei.
Apa minerală şi nămolul din vulcanii noroioşi cu un mare conţinut de sulf au fost folosite cu mari succese în tratamentul unor afecţiuni reumatismale, afecţiuni dermatologice, afecţiuni endocrine, nevroze astenice, afecţiuni biliare şi hepatice, afecţiuni digestive. Calităţile curative ale apei şi nămolului sulfuros sunt recunoscute atât în ţară, cât şi peste hotare, fiind atestate de specialişti încă din