Organizaţiile implicate în salvarea a 60 de biserici de lemn din nordul Olteniei şi din sudul Transilvaniei spun că s-au inspirat din metodele folosite de SMURD. Sursa: ORDINUL ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA
Iniţiatorii proiectului prin care se doreşte salvarea a 60 de biserici de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei au reuşit să învingă ritmul greoi al sistemului administraţiei şi să salveze de la dispariţie una dintre cele mai preţioase biserici de lemn din ţară, cea din satul Urşi, comuna Popeşti, judeţul Vâlcea.
Atunci când bolta se prăbuşeşte
Biserica de lemn din Urşi datează de la mijlocul secolului al XVlll-lea. După o sută de ani era pictată pe interior şi pe interior. Anul acesta a fost considerată "urgenţă de grad zero" în cadrul proiectului derulat de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), în colaborare cu Fundaţia "Dala", Universitatea de Arhitectură "Ion Mincdu", Universitatea e Arte Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român şi câteva ONG-uri.
Pe 12 iunie, anul acesta, când arhitecţii Ştefan Bâlici şi Virgil Apostol efectuau o expertiză a stadiului de degradare a bisericii, s-a întâmplat ceva. Tocmai ieşiseră din biserică pentru o pauză, când bolta bisericii s-a prăbuşit. A fost semnalul clar că nu mai e timp de aşteptat.
"Prăbuşirea boltei a arătat că nu mai putea fi acceptată nicio amânare a lucrărilor. Fundaţia Pro Patrimoniu, a lui Şerban Cantacuzino, a donat 1.000 de lire sterline, localnicii au pus şi ei umărul şi, cu toţii, am reuşit să facem în aşa fel încât biserica să fie protejată pentru o perioadă", spune arhitectul Şerban Sturdza, vicepreşedinte al OAR.
"Localnicii au rămas uimiţi"
În doar o lună, studenţii aflaţi la Urşi în practică, profesorii lor, reprezentanţi ai OAR, voluntari şi localnici au reuşit să ridice o structură pentru protejarea bisericii, după car