Daca ne-am inspira din experinta altor tari, care au reusit sa se comporte mult mai bine decat Romania in perioada de criza, atunci BNR ar trebui sa devina principalul finantator al statului, iar leul ar trebui lasat sa scada pentru a ajuta exporturile si intreaga economie sa isi revina, este de parere Matei Paun, managing partner al firmei de consultanta pentru fuziuni, achizitii si finantari BAC Investment.
Rep: Nici n-am iesit din criza financiara si apare la orizont o alta problema: o posibila criza a datoriei externe. Statul a trebuit sa se imprumute pentru a face fata datoriilor angajate si a castiga credibilitate externa, insa nevoia de bani a sectorului public e inca mare. Cum masuri ar putea lua statul, pe langa cele deja implementate?
Matei Paun: In Statele Unite, in Anglia si chiar si in Uniunea Europeana, bancile centrale au cumparat obligatiuni emise de stat, refinantand astfel datoria publica. Asta ar trebuie sa faca si BNR. Dar, din pacate, noi nu numai ca trecem printr-o criza economica fara precedent, dar entitatea care este pe prima linie in aparare in fata crizei, adica BNR, "lupta" folosind arme care, din punctul meu de vedere, nu sunt adaptate pentru a face fata situatiei.
Rep: De ce se fereste BNR sa imprumute statul?
Matei Paun: Este posibil ca BNR sa spuna ca legea nu permite asa ceva, dar atunci trebuie schimbata legea. Si in alte state, acolo unde a fost o problema cu legea, legea s-a schimbat. Daca statul ar scapa de problema datoriei pe termen scurt si-ar permite sa plateasca ariratele, ajutand astfel economia.
Acum reusim sa ne incadram in tintele de deficit bugetar doar pentru ca statul ignora arieratele. Rep: Ce fonduri ar putea folosi BNR pentru a cumpara obligatiunile statului?
Matei Paun: Simplu spus, ar trebui sa “tipareasca” bani.
Rep: Da, dar BNR are o problema cu inflat