Cei mai expuşi accidentelor oftalmologice sunt copiii mici. Oricare ar fi agentul care l-a provocat, accidentul ocular impune consultarea urgentă a medicului specialist pentru tratamentul adecvat şi, implicit, pentru salvarea vederii.
Accidentele casnice, cele de la locul de muncă (mai ales în domeniul construcţiilor) sau cele sportive, precum şi expunerea la focurile de artificii sunt cele mai frecvente circumstanţe în care se produc traumatisme oftalmologice.
Citiţi şi:
Filtrul UV, esenţial în alegerea ochelarilor de soare
Contuziile, corpii străini şi arsurile chimice sunt printre cele mai întâlnite accidente oculare. Copiii cad adesea victime acestor evenimente nefericite, fie din cauza rănilor provocate de animalele de casă (câini, pisici, papagali), fie din pricina obiectelor ascuţite sau de mici dimensiuni, care le pot intra în ochi. De asemenea, pentru copii sunt riscante şi jucăriile, precum pistoalele cu bilă, arcurile şi cornetele cu ace.
Traumatismele pot afecta globul ocular, conjunctiva, corneea, irisul, cristalinul, retina, nervul optic, pleoapele sau sistemul lacrimal. „Consecinţele traumatismelor pot fi variate, de la cele uşoare, care se vindecă rapid şi complet, până la cele severe, care pot duce la pierderea definitivă a vederii sau chiar a ochiului respectiv", atrage atenţia medicul Adina Grigorescu, specialist oftalmolog la clinica „Endocenter" din Bucureşti.
Ruptura globului ocular, posibil risc
Cel mai frecvent, contuziile uşoare se manifestă prin vânătăi ale pleoapelor superioare şi/sau inferioare şi prin roşeaţă. Însă contuziile pot duce şi la luxarea cristalinului, la ruptură de iris sau la dezlipire de retină.
„Contuziile oculare (cu bucăţi de lemn, pumni, dopuri de şampanie, mingi de tenis etc.) produc fie eroziuni corneene, hematoame, hemoragii subconjunctivale,