Cu aroma sa îmbătătoare, dar şi datorită numărului redus de calorii, nu este de mirare că pepenele galben se află printre cele mai populare fructe ale verii. Sursa: Foto: Hepta
Pepenii sunt pentru organism un furnizor important de vitamine şi nutrienţi. Sunt bogaţi în vitaminele C, A, B6 şi B3, conţin potasiu, folaţi, fibre şi, foarte important, nu mai mult de 56 de calorii la 160 de grame.
Protejează vederea
Într-o clasificare a alimentelor sănătoase, pepenele galben obţine nota 10 atât pentru conţinutul de vitamină A, cât şi datorită concentaţiilor importante de betacaroten. Ajuns în organism, betacarotenul este transformat în vitamină A, aşa că, prin consumul de pepene galben beneficiul nutriţional este dublu din acest punct de vedere.
O singură felie de pepene galben conţine doar 56 de calorii, însă are capacitatea de furniza 103,2% din necesarul zilnic de vitamina A, spun nutriţioniştii.
Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition şi la care au participat peste 50.000 de femei cu vârste cuprinse între 45 şi 67 de ani, a demonstrat că acelea care consumau alimente bogate în vitamina A aveau un risc cu 39% mai redus de a face cataractă.
Cresc imunitatea
Acelaşi top al alimentelor sănătoase mai plasează pepenii pe primele locuri din punct de vedere al capacităţii sale de a furniza organismului importante cantităţi de vitamina C. Aceasta funcţionează ca un antioxidant pentru piele în special şi, ce este foarte important, acţionează în scopul întăririi sistemului imunitar, prin stimularea globulelor albe să lupte împotriva infecţiilor şi să elimine bacteriile şi virusurile.
„Pepenele este un fruct care curăţă toxinele din organism, reuşeşte să dreneze limfa şi să combată celulita”, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie.