Anul trecut, România a reuşit să atragă fonduri europene în valoare de 2,1 miliarde de euro în agricultură, potrivit centralizăriii direcţiei generale pentru Politica Agricolă Comună a Comisiei Europene.
Astfel, ţara noastră ocupă locul opt, cei mai mari beneficiari fiind Franţa (9,87 miliarde de euro), Spania (7,26 miliarde de euro), Germania (6,9 miliarde de euro) şi Italia (6,08 miliarde de euro).
Fondurile pentru dezvoltare rurală au totalizat 13,7 miliarde de euro, cele mai mari sume fiind atrase, în ordine, de Polonia (1,9 miliarde de euro) şi de România (1,5 miliarde de euro).
În acelaşi timp, Franţa a atras doar 947 de milioane de euro. Cheltuielile totale din cadrul politicii agricole comune s-au ridicat anul trecut la 56,78 miliarde euro, din care plăţile directe şi măsurile de susţinere a pieţei au totalizat 43 de miliarde de euro.
Plăţile directe au reprezentat 39,1 miliarde de euro. La acest capitol, România a primit numai 596 de milioane de euro, iar Ungaria 758 de milioane de euro, cu mult sub suma de 1,6 miliarde de euro de care a beneficat Polonia, aflată pe primul loc în rândul noilor state membre.