A fost descoperit un nou tratment experimental destinat să protejeze împotriva virusului Ebola care este responsabil de declanşarea febrei hemoragice, se arată într-un studiu publicat astăzi de revista "Nature Medicine" şi citat de AFP. Sursa: Stiinta Azi
Administraţia de Control al Alimentelor şi Medicamentelor din Statele Unite(FDA) a dat undă verde specialiştilor să testeze noul tratament la nivel uman.
Terapia se bazează pe moleculele "antisens" furnizate de compania americană AVI BioPharma. Până în prezent, pe piaţă nu există niciun vaccin sau alt tratament împotriva virusului Ebola sau a celui similar, virusul Marburg.
Potrivit lui Sina bavari, de la Institutul Militar de Cercetare a Bolilor Infecţioase, injecţiile cu astfel de moleculele "PMOS" (oligomers phosphorodiamidate morpholino) acţionează în mod direct asupra genelor virusului. Testele de laborator efectuate asupra animalelor infectate cu Ebola, au arătat că, în urma injectării cu PMOS, acestea au rămas în viaţă.
Administrate în doze variate, la perioade de 30-60 de minute, moleculele PMOS au salvat vieţile a peste 60% dintre animalele infectate cu Ebola.
Fără tratament
Primele cazuri de infectare cu virusul Marburg, care generează febră hemoragică, au fost semnlate oficial în 1967 în Germania şi Iugoslavia. Afecţiunea a mai fost numită şi "green monkey desease" din cauză că testele de laborator i-au atribuit origine primată. Virusul care produce boala şi care face parte din aceeaşi categorie cu virusul Ebola afectează atât oamenii, cât şi animalele.
În ceea ce priveşte Ebola, aceasta este o maladie care se manifestă prin febră hemoragică mortală. Virusul Ebola a fost identificat pentru prima oară în 1976, în Yanbuku, Zair (actualmente Republica Democratică Congo), în apropierea unui râu cu numele Ebola. Într-un răstimp de două luni