Persoanele care consumă zilnic 80 g de legume cu frunze verzi prezintă un risc cu 14 la sută mai mic de a dezvolta diabet zaharat.
Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă britanici de la Universitatea din Leicester în urma unei cercetări realizate pe un eşantion de peste 200 de mii de voluntari.
Antioxidanţii, benefici
În categoria legumelor cu frunze verzi au fost incluse spanacul, broccoli, conopida şi napii. Cercetarea are la bază şase studii şi, într-o oarecare măsură, rezolvă misterul privind legătura dintre consumul de legume şi riscul scăzut de diabet de tip 2.
În prealabil, voluntarilor li s-au dat variate soiuri de fructe şi de legume, însă analizele medicale nu au arătat nicio modificare în compoziţia sângelui. Însă, din momentul în care în alimentaţia subiecţilor au predominat legumele cu frunze verzi, concentraţia zahărului din sânge s-a menţinut constantă mai multe zile la rând.
„Legumele cu frunze verzi sunt bogate în antioxidanţi, cum sunt vitamina C şi magneziul, care au un rol esenţial în prevenirea diabetului de tip 2", explică Melanie Davies, coordonatorul studiului. Printre cauzele diabetului de tip 2 sau non-insulinodependent se numără greutatea peste limita normală, sedentarismul şi nivelul mare de grăsime de pe talie.
Boala apare când pancreasul nu mai secretă corect insulină, necesară pentru a transporta glucoza din sânge la celule, unde este transformată în energie. Pentru a preveni apariţia bolii, medicii recomandă un stil de viaţă sănătos, bazat pe un consum crescut de fructe şi de legume.