Aproape 80% din doctori spun că nu au instrumentar, personalul e insuficient şi riscă să se îmbolnăvească. Un studiu comandat de Federaţia Solidaritatea Sanitară arată că la angajare medicii nu primesc decât un halat, o jumătate de litru de spirt şi un pachet de vată.
Sistemul sanitar din România e în pragul colapsului. Din instituţii lipsesc până şi cele mai elementare materiale sanitare.
Citiţi şi:
Peste 8.100 de cadre medicale au plecat să lucreze în străinătate, în primele şase luni din 2010
Băsescu: Să nu mai facem o dramă din faptul că românii pleacă să muncească în afara ţării
Spitalul Judeţean n-are nevoie de asistenţi medicali
Cât de mult câştigă un dascăl român în Canada
„La noi în spital nu este nimic, nici mănuşi, nici seringi. Le dăm listă pacienţilor să-şi cumpere. Nu mai spun de protecţia noastră, care nu există. Noi ne cumpărăm mănuşi, halate şi ce mai avem nevoie", declară unul dintre medicii participanţi la o cercetare comandată de Federaţia Solidaritatea Sanitară.
Un alt cadru medical chestionat declară: „La angajare primim doar un halat. În plus, ni se mai dau o jumătate de litru de spirt şi un pachet de vată. Toate acestea pentru îngrijirea a 30 de bolnavi timp de şapte zile".
Conflictele cu pacienţii
Lipsa echipamentelor medicale şi a materialelor sanitare duce la conflicte deschise cu pacienţii. „Au impresia că noi avem seringi ascunse, dar nu vrem să le dăm şi de aceea îi trimitem la farmacie", a explicat un alt medic.
Faptul că sunt nevoiţi să-i trimită pe pacienţi să-şi cumpere medicamente reprezintă un factor de stres pentru salariaţii din spitale. Studiul mai arată că insatisfacţia medicilor vine din: condiţiile grele de muncă (40%), lucrul în timpul sărbătorilor (33,6%), lipsa timpului pentru familie şi persoana proprie (32,8%) şi munca epuizantă (30%