In articolul anterior, pe aceasta tema, am discutat, in general, elementele cele mai importante din sfera moderna de afaceri. Nu am pomenit nimic despre comunicatii. Ma refer la telefon, e-mailuri si scrisori.
Eticheta si protocol in afaceri (I)
Cand primesti un telefon si secretara or receptionista ta ia numarul, spunandu-ti ca cineva asteapta sa-l suni, raspunde, documentandu-te bine despre subiectul convorbirii, inainte de a forma numarul. Nu neglija sa suni, de indata ce poti. Facand altfel, dai impresie de neglijenta si de nepricepere.
E-mailurile, desi, uneori vin in valuri, necesita atentia ta imediata. Daca nu poti s-o faci, din motive de timp, pune acest aspect in mana unui subaltern. De aceea este absolut imperativ sa nu-ti folosesti e-mailul tau pentru chestiuni confidentiale, particulare. Aici trebuie sa faci o distinctie clara intre viata ta personala si business.
Trebuie sa stii ca un calculator, si in special e-mailul, nu-ti ofera niciun fel de siguranta cand vine vorba de confidentialitate sau secrete de afaceri. E-mailurile se pot recupera la ani de zile dupa ce tu le-ai sters. Ideea principala e ca fiind selectiv, si acceptand e-mailuri, altele decat cele din categoria "spam", trebuie sa fii extrem de atent, sa le raspunzi.
Un contract sau o anumita tranzactie comerciala nu se face prin e-mail. Prin e-mail stabilesti locul si timpul intalnirii pentru negocieri, pentru semnarea documentelor. Ofera cat mai putine detalii in e-mailurile tale, in special pentru tranzactii sensibile, pentru care concurentii tai ar fi in stare sa faca totul ca sa te "deraieze".
Corespondenta si asortamentul de "en tete"-uri trebuie sa fie de bun gust, simplu si sa reflecte ceea ce vrei tu. Cand scrii scrisori, limiteaza-te la maximum o jumatate de pagina. Cititorul, in special un om de afaceri extrem d