Tot mai multe unităţi energetice riscă să se închidă dacă nu reduc gradul de poluare. România va cere Comisiei Europene o derogare privind termenele de conformare la normele de mediu ale producătorilor de energie.
România riscă o nouă procedură de infringement pentru încălcarea prevederilor tratatului de aderare la Uniunea Europeană. La aproape patru ani de când România a devenit membru al blocului comunitar, în sectorul energetic nu s-a făcut mai nimic pentru a se atinge ţintele de mediu pe care ni le-am asumat prin tratat.
Aceste prevederi sunt cu atât mai importante cu cât sectorul energetic este responsabil de cea mai mare parte a emisiilor poluante, iar problemele legate de mediu şi de schimbările climatice au devenit prioritate a Uniunii Europene.
Investiţii uriaşe
Pentru că termocentralele româneşti vor continua să polueze la fel de mult şi după ce expiră termenele de conformare, Ministerul Economiei şi Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) au decis să trimită Comisiei Europene, peste două săptămâni, un punct de vedere comun la Bruxelles. Concret, vom cere o derogare la termenele pe care le au termocentralele din România pentru a se conforma cerinţelor de mediu.
De ce s-a ajuns aici? „Din păcate, în această perioadă de criză trebuie să facem aceste investiţii pe care singuri ni le-am asumat în tratatul de aderare. Acestea nu aduc eficienţă în producţia de energie. Trebuia să le facem în boomul economic din 2005-2008", a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu. Potrivit Strategiei Energetice a României, sistemul energetic românesc are nevoie de investiţii de 2,6 miliarde de euro până în 2017 pentru a se conforma la directivele europene privind protecţia mediului.
Cine a depăşit deja termenele
Videanu a participat, la finele săptămânii trecute, la inaugurarea unei investiţii de mediu de 160 de milioane d