Ministerul de Finanţe condus de Sebastian Vlădescu a bugetat la rectificare venituri de 350 de milioane de lei din plata datoriei Rompetrol, scadentă în luna septembrie, însă va insista pentru achitarea integrală a sumei datorate, respectiv circa 603 milioane de dolari, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.
"Finanţele au trecut la rectificare încasări de la Rompetrol de numai 350 de milioane lei, pentru că asta era suma pe care au promis kazahii că o vor plăti. Era valoarea certă pe care o putea accepta şi FMI. Cei de la Ministerul Finanţelor au mandat să negocieze recuperarea întregii sume. Statul are şi soluţii dure, dar trebuie o acţiune echilibrată, pentru că sunt unii dintre marii contributori la buget", au spus sursele citate.
Potrivit surselor citate, ministerul lui Vlădescu are mandat să meargă în justiţie pentru recuperarea întregii sume. Stingerea datoriei se poate face ori prin achitarea sumei, ori prin conversie în acţiuni, dar nu prin ambele variante.
Conversia în acţiuni a întregii datorii fără plata parţială a unor sume ar fi făcut ca statul să preia pachetul majoritar de acţiuni. Rompetrol a achitat, însă, aproximativ 50 de milioane de euro din contul datoriei şi a promis că va vira în următoarea perioadă o sumă apropiată.
De fapt, sursele citate de Mediafax susţin că acţionarii Rompetrol au promis că plătesc doar o sumă care să le permită să păstreze controlul companiei după conversia în acţiuni a restului de plată.
"Kazahii au anticipat şi au angajat patru dintre cele mai mari case de avocatură din România", au adăugat sursele.
Grupul Rompetrol trebuie să ramburseze peste 2 miliarde de lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni din anul 2003 cu o maturitate de şapte ani. Restanţele bugetare ale Rompetrol ajungeau, la 30 septembrie 20