Naţionala sub 19 ani a efectuat un stagiu de pregătire de timp de două săptămâni la Predeal. Tinerii rugbyşti au făcut un marş pe munte, timp de zece ore
Sport de contact, rugby-ul a fost considerat deseori, ca dinamică şi aşezare pe teren, ca fiind un "mic război". Nu întâmplător, înaintarea are ceva din tenacitatea infanteriei, iar atacurile pe treisferturi seamănă cu o şarjă pe cavalerie.
Cum lupta pentru balon se dă corp la corp, şi pregătirea din rugby a împrumutat ceva din cea militară. Iar de un deceniu încoace, tot mai multe echipe, îndeosebi cele din elită (Noua Zeelandă, Franţa, Anglia) au adoptat antrenamentele în stil comando.
Căpitan al echipei naţionale care a reuşit singura victorie românească pe pământ francez - 12-6, la Auch, în 1990, şcolit ca antrenor în Franţa, Hary Dumitraş a condus timp de două săptămâni, la Predeal, stagiul de pregătire al lotului naţional de juniori sub 19 ani. "Am lucrat în primul rând la coeziunea grupului. Cu toate că prezintă unele carenţe la jocul fără balon şi la tehnica individuală, tinerii au potenţial şi sunt motivaţi", a concluzionat fostul internaţional.
Bun cunoscător al pregătirii în stil comando - în 2003, înaintea Cupei Mondiale din Australia, a participat, ca antrenor secund, la acţiunea "stejarilor" în Pirinei, Hary a descris acţiunea de zilele trecute astfel: "Au fost zece ore de mers pe un teren accidentat, în pădure, folosindu-se de hartă şi de busolă. Lotul a fost împărţit în două echipe, cu plecare decalată. Dacă la început rugbyştii au fost în competiţie, mai apoi a apărut un spirit de într-ajutorare.