Mai bine de 85% din români îşi doresc să părăsească România în speranţa că vor avea o viaţă mai bună. Urmează un exod sau sunt doar vorbe aruncate-n vânt? Avem de-a face cu un fenomen de migraţie fără precedent. După ’89 am avut o migraţie politică, după 2000, una economică. Acum, românii pleacă din deznădejde.
„M-am hotărât să plec definitiv după ce am realizat că efectiv nu mai am ce pierde. Am avut ocazia să plec cu o bursă Erasmus în timpul masteratului în Franţa, unde am rămas încă un semestru pe lângă cel în care am beneficiat de bursă. Am lucrat în afara programului şcolar pentru a mă întreţine şi aşa am reuşit să vizitez multe oraşe din Franţa, dar şi din Spania. Am revenit în ţară după un an, gândindu-mă că pot muta munţii din loc cu experienţa acumulată. M-am prezentat la o firmă de relaţii publice şi de publicitate şi, după ce s-au arătat extrem de încântaţi de mine şi de ce am realizat până la acea vreme, cei de acolo mi-au oferit un salariu de 800 de lei, bani în mână. Adică, minimul pentru cei cu studii superioare", povesteşte Ana, o tânără de 25 de ani.
Citeşte şi:
Mulţi români care s-au întors în ţară revin, dezamăgiţi, în Spania
De ce au emigrat românii - au plecat la „mai bine" sau „numai în România nu"?
Iubesc România, dar nu pot trăi în ea. Românii din străinătate nu vor să se întoarcă acasă
Cât de mult câştigă un dascăl român în Canada
În ultimele luni, tot mai mulţi tineri - şi nu numai - s-au despărţit de ţara lor natală pentru a-şi încerca şansele acolo unde traiul decent nu este un fruct interzis.
„Oare chiar toată lumea pleacă?", se întreabă Andrei (27 de ani). Tânărul mărturiseşte că de la începutul celui de-al treilea an de facultate, mulţi dintre prietenii lui au trecut graniţa cu un bilet doar de dus. De altfel, această întrebare, „chiar toţi pleacă?", este din ce în ce mai des au