* Sindicatele şi Guvernul discută, astăzi, cu cât va fi majorat salariul minim pe economie
* Ambele părţi admit că un nivel prea mare poate să creeze dezechilibre
Negocierile dintre sindicate şi membrii Guvernului pe tema salariaului minim sunt prognozate să se reia, astăzi, după ce vineri, discuţiile de la Ministerul Muncii nu au adut niciun rezultat.
Părţile nu se înţeleg pe valoarea salariului minim: sindicatele cer ca nivelul acestuia să fie de 750 lei, în timp ce Guvernul nu este dispus la atât, ci propune o creştere de la 600 lei, valoarea actuală, la 640 lei.
Pentru sindicalişti, valoarea actuală a salariului minim este o formă de evaziune, în timp ce pentru Guvern, o creştere substanţială a acestui nivel ar crea dezechilibre.
* Sindicatele: Nivelul actual, formă mascată de menţinere a evaziunii
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, susţine că menţinerea salariului minim la un nivel scăzut reprezintă o formă mascată de menţinere a evaziunii fiscale.
Potrivit Agerpres, liderul de sindicat a explicat: "Faimoasa Lege 330 va deveni istorie, amintire, pentru că în cursul lunii septembrie va fi înlocuită cu alta. Salariile din 2009 nu vor fi salarii de referinţă pentru 2011, ci vor fi actualele salarii diminuate. În privinţa posibilităţii creşterii salariilor, aceasta trebuie să se subscrie la două obiective certe: fondul de salarii de 39 miliarde lei şi cei 1,39 milioane salariaţi. Pe cale de consecinţă, se vor putea face câteva corecţii pentru cei din partea de jos a grilei (...). Ni s-a propus un indice de referinţă pentru 2011: în loc de 600 unul de 640. Am spus că un nivel scăzut al salariului minim reprezintă o formă mascată de menţinere a evaziunii".
Dumitru Costin a afirmat că aproximativ o treime dintre cei care lucrează legal în România sunt plătiţi la un nivel salarial foarte scăz