Dascălii sunt disperaţi după ce şi-au primit salariile reduse. Primele lefuri tăiate cu 25% le-au primit în luna iulie. Profesorii spun că în această perioadă trebuie să dea dovadă „de creativitate“ în găsirea unui alt loc de muncă.
„Guvernul ne-a îndemnat să devenim mai creativi şi să ne gândim să mai facem şi altceva în afară de postul de la catedră", spune Mihaela Toma, profesoră de limba engleză în Bucureşti.
Carmen Niculescu Mizil predă Educaţie Fizică la Colegiul Economic „Virgil Madgearu" din Bucureşti şi spune că nu prea are multe alternative. Are 33 de ani vechime şi de două luni primeşte la leafă cu 700 de lei mai puţin. „Aş putea să am grijă de un copil, un bătrân, să mă angajez ca menajeră. Am mai făcut asta. Aş putea să fac asta în paralel cu şcoala", spune resemnată Carmen Niculescu Mizil.
Profesoara de 56 de ani primeşte acum 1.700 de lei. Mihaela Toma, profesoară de engleză cu o vechime de 30 ani, spune că dascălii tineri se pot reprofila. Pentru cei cu experienţă nu mai rămâne decât soluţia meditaţiilor, cărţilor sau traducerilor. Chiar şi aşa, unele materii nu permit aceste activităţi suplimentare, iar banii pe care i-ar obţine sunt şi ei puţini. „Şedinţa de meditaţii este 50 de lei. O sută de pagini de tradus înseamnă în jur de 500 de lei", spune dascălul.
Citeşte şi:
Dascălii, derutaţi de tăierea lefurilor
Profesorii vor lua aceleaşi salarii ca acum patru ani
Profesor de matematică, CV pe ejobs
Daniel Prutescu este profesor de matematică de 11 ani şi primeşte acum puţin peste 800. „Am început să-mi depun CV-ul pe site-urile de recrutare. Aş accepta orice. Am rămas pentru că s-au tot promis măriri salariale. Mi-am pierdut 11 ani din viaţă", spune Daniel Prutescu (38 de ani). El spune că dă meditaţii la matematică, dar criza i-a afectat şi pe părinţi, care au renunţat să-şi mai trimit