Peste 30% din universităţile franceze cer studenţilor să plătească taxe ilegale, arată o cercetare a sindicatelor. Cel mai mare sindicat francez din Educaţie a descoperit 26 de instituţii din 83 care taxează studenţii mai mult decât prevede legea.
În Franţa, taxele de înscriere la facultate, precum şi cele de şcolarizare, sunt stabilite în fiecare an prin decret de către ministrul Educaţiei, iar universităţile nu au voie să adauge taxe suplimentare, potrivit site-ului universityworldnews.com.
Mai mult, orice altă taxă suplimentară este opţională şi trebuie să fie justificată de către rectori. În sistemul educaţional francez, taxa de înscriere la facultate este 174 de euro, iar pentru master 237. Investigaţia sindicatului referitoare la serviciile universitare este a şasea realizată în acest an.
Printre universităţile care încasează prea mulţi bani de la studenţi sunt: Nancy 1 and 2, Nice, Perpignan, Compiègne, Lille 1 and Besançon. Cu toate acestea, procentajul este mai mic faţă de anul trecut - anul acesta 18% dintre instituţiile de învăţământ superior au fost descoperite că taxează în plus, faţă de 30% în 2009.
Servicii educaţionale dubioase
Totodată, facultăţile de la Aix-Marseille 3, Lyon 3 şi Bordeaux 4 sunt la limita legalităţii pentru că au oferit programe de masterat care ofereau doar metodologie şi pregătire pentru angajare. În schimb, cea mai răspândită problemă găsită de sindicat a fost cea a serviciilor educaţionale dubioase. Nouă universităţi cereau studenţilor să plătească pentru servicii care ar fi trebuit să fie incluse déjà în programa naţională de cursuri.
Ministrul Educaţiei a fost sesizat
Sindicatul a mai identificat şi alte căi prin care universităţile încalcă legea: spre exemplu - Toulouse 1, Strasbourg şi Caen - au combinat cursurile naţionale, pentru care statul stabileşte tarifele, cu alte cursuri de d