Începerea anului şcolar este pusă sub semnul întrebării pentru multe dintre instituţiile fără autorizaţii de funcţionare. Clădirile cu probleme nu mai pot funcţiona ca şcoli din această toamnă. Începerea anului şcolar este pusă sub semnul întrebării pentru multe dintre instituţiile fără autorizaţii de funcţionare.
Ne-am obişnuit, în fiecare sfârşit de vară, să auzim despre şcoli fără avize. Clădiri în care nu funcţionează reţeaua de apă sau în care pur şi simplu nu există toalete, cele care stau să cadă, ori în care nu funcţionează centralele termice. În ciuda absenţei avizelor, aceste şcoli îşi primeau elevii toamnă de toamnă, în condiţii cel puţin improprii.
Situaţia nu se va mai perpetua şi în această toamnă - sau cel puţin aşa promite şeful Educaţiei, ministrul Daniel Funeriu. În opinia sa, şcolile nefuncţionale trebuie închise. "Nu ştim câte s-ar afla în această situaţie, acum centralizăm datele. E pentru prima dată că se face o analiză pornindu-se de la numărul de elevi, distanţa până la cea mai apropiată unitate de învăţământ, starea toaletelor, starea unităţilor. Am 69 de coloane în tabel. O statistică cum nu a mai fost făcută niciodată în România", afirmă Funeriu.
Unul dintre judeţele cu multe şcoli în stare proastă este Alba, unde numai jumătate din cele aproape 600 de şcoli sunt autorizate. „În aceste şcoli învaţă peste 48.000 de elevi. Din păcare, aproape 300 de unităţi şcolare nu au obţinut încă avizele de funcţionare. Este vorba despre şcolile de la sate, unde nu există utilităţi. În unele cazuri, grupurile sanitare sunt în curtea şcolii", spune inspectorul şcolar general Cornel Sandu. El a precizat că în aceste şcoli de ţară, precum cele din Munţii Apuseni, din zona Albacului sau de la Dealu' Frumos, învaţă peste 8.000 de elevi. „Timp de zece ani de acum încolo vor mai fi şcoli fără autorizaţie, mai ales în vârf de munte, unde învaţă 4