Criza nu îi descurajează pe toţi şomerii din Ardeal. Mulţi dintre cei rămaşi fără slujbă supravieţuiesc graţie apetitului occidentalilor pentru fructele de pădure româneşti. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Cluj estimează că, în acest an, din zona de munte a judeţului vor fi strânse aproximativ 300 de tone de afine. „Preţul fructelor de pădure creşte pe măsură ce fructele se apropie de oraş, adică direct proporţional cu distanţa pe care o parcurg vânzătorii", spun reprezentanţii Direcţiei Silvice Cluj. Dacă în zona Muntelui Băişorii, un kilogram de afine costă 6 lei, jos, în comună, costă 8 lei, iar în Cluj-Napoca ajunge şi la 10 lei. O mare parte din fructele culese de pe câmp vor ajunge, după procesarea primară, la export. În Harghita, spre exemplu, şeful Direcţiei Silvice, Cătălin Mutică, spune că, în baza unor contracte semnate deja, peste 100 tone de fructe de pădure vor ajunge în magazinele sau borcanele cu gem ale nemţilor. Muncitorii sezonieri din Harghita primesc 4 lei pe kilogramul de zmeură şi 5 lei pentru cel de afine, care sunt mai greu de adunat. Fructele sunt adunate în centre de colectare, după care sunt transportate la un centru mai mare, din Gheorgheni, unde se congelează şi sunt trimise în Germania. Firmele care le cumpără le procesează şi le folosesc fie în industria alimentară, fie în cea farmaceutică. Fructele de pădure se vând cu preţuri care variază între 1.500 şi 2.000 de euro pe tonă.Alături de fructele de pădure, ciupercile şi măceşele reprezintă, de asemenea, o marfă extrem de căutată.
Deoarece cultura de fructe de pădure nu implică costuri de producţie, mai multe firme s-au arătat interesate de concesionarea unor zone de cules.
Criza nu îi descurajează pe toţi şomerii din Ardeal. Mulţi dintre cei rămaşi fără slujbă supravieţuiesc graţie apetitului occidentalilor pentru fructele de pădure româneşti. Reprezentanţii Direcţiei