La finele lunii iunie, datoria publică a României era cu 1,45 miliarde de lei mai mică decât în mai
Datoria publică a României s-a micşorat în iunie cu 1,45 miliarde de lei faţă de mai, până la 176,9 miliarde de lei, respectiv 34,6% din PIB. Reducerea nu vine pe fondul scăderii nevoii de finanţare a statului, ci din cauza dobânzilor mari cerute de bancheri şi care au "convins" Finanţele să se mulţumească cu mai puţini bani.
Astfel, în iunie, Ministerul Finan-ţelor Publice (MFP) a împrumutat de la băncile comerciale doar 957 milioane de lei prin emisiuni de titluri de stat şi certificate de trezorerie, sumă cu 1,5 miliarde de lei mai mică faţă de luna mai. Din mai, când valoarea împrumuturilor a fost de 2,53 miliarde de lei, statul a refuzat în mod constant ofertele băncilor cu dobânzi de peste 7% pe an.
La finele lunii iunie, împrumuturile de stat ocupau cea mai mare felie (41,7%) din totalul datoriei publice, urmate de emisiunile de obligaţiuni şi certificate (33,15%) şi de eurobonduri (8,26%). Cea mai mare parte a sumelor împrumutate este în lei (43,44%), uşor mai mari decât în euro (42,16%), restul fiind în alte valute.
Majoritatea băncilor locale se apropie de gradul maxim de expunere faţă de statul român, drept pentru care Guvernul se reorientează către creditele externe în euro. Pentru următorii trei ani, MFP are în vedere contractarea unor împrumuturi de pe pieţele externe în cadrul unui program de finanţare pe termen mediu în valoare de 7 miliarde de euro. La finele săptămânii trecute, Finanţele au selectat Erste Bank şi Société Générale în calitate de "aranjori" ai emisiunilor din programul de finanţare. (S.S.)
La finele lunii iunie, datoria publică a României era cu 1,45 miliarde de lei mai mică decât în mai
Datoria publică a României s-a micşorat în iunie cu 1,45 miliarde de lei faţă de mai, până la 176,9 miliarde de lei,