“Derbedeu”, “trădător”, “palavragiu”. Aşa îl etichetează Nicolae Ceauşescu pe Gheorghe Apostol, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Politic Executiv din 13 martie 1989, a cărei stenogramă a fost descoperită de EVZ în arhive. “Furia” dictatorului de la Bucureşti era motivată de publicarea în media occidentală a “Scrisorii celor şase”. Sursa: Fototeca online a comunismului romanesc
Sâmbătă, Gheorghe Apostol, ultimul mohican al gărzii comuniste crescute în închisorile României interbelice, un fidel al lui Gheorghe Gheorghiu Dej şi un adversar înverşunat al lui Nicolae Ceauşescu, a decedat la vârsta de 98 de ani, lăsând în urmă o carieră ilustră de activist, câteva convingeri leniniste ferme şi amintirea unui conflict tăcut cu Nicolae Ceauşescu.
Gheorghe Apostol a fost unul dintre puţinii lideri PCR care l-au criticat deschis pe dictatorul de la Bucureşti, semnând în martie 1989, alături de Alexandru Bârlădeanu, Corneliu Mănescu, Grigore Răceanu, Constantin Pârvulescu şi Silviu Brucan, celebra “Scrisoare a celor şase”.
Pe 11 martie 1989, postul de radio Europa Liberă lansa în eter mesajul unor demnitari comunişti dintr-o ţară care, în ciuda schimbărilor accelerate din Uniunea Sovietică, nu dădea semne că se îndreaptă spre liberalizarea regimului.
Iliescu a refuzat să semneze
În primăvara anului care a provocat căderea dictaturii de la Bucureşti nimeni nu se gândea că, peste doar câteva luni, cultul ceauşist va sfârşi în ruine. Nici măcar Ion Iliescu, omul care a refuzat să semneze “Scrisoarea celor şase”, motivând că este urmărit de Securitate.
Instinctul de supravieţuire al primului preşedinte al României postdecembriste a funcţionat impecabil, pentru că la doar două zile distanţă de la difuzarea scrisorii redactate şi semnate de Apostol, Comitetul Politic Executiv al CC al PCR s-a întrunit într-o şedinţ