Toamna se apropie cu paşi repezi. Gospodinele au început să ia pulsul pieţii, cu gândul la proviziile pentru iarnă.
“Că ne convine sau nu, trebuie să băgăm ceva la borcan. Ardei, gogonele, vinete, varză”, spune târgovişteanca Luminiţa Marin. Marfă există. Preţurile sunt ceva mai mari decât anul trecut. Precupeţii dau vina pe capriciile naturii, dar şi pe costurile de întreţinere a culturilor extrem de ridicate. “Aţi văzut, vremea nu mai este ca altădată. Când avem temperaturi de 40 de grade şi nici un strop de apă, când plouă cu găleata. Am avut probleme cu legumele. În câmp deschis nu s-a mai făcut aproape nimic. Noroc cu solariile. Reuşim să acoperim măcar cheltuiala”, afirmă tanti Tanţa, o bătrână din Băleni.
Intermediarii fac preţurile
Preţul la roşii a fost tot timpul ridicat anul acesta. A existat o încercare de scădere pe la sfârşit de iunie, dar ploile şi canicula le-au distrus oamenilor culturile, aşa că tomatele au revenit imediat la 4-5 lei kilogramul. Gogoşarii se vând cu 4,5 lei/kg. Castraveţii pot fi achiziţionaţi cu 2 sau 2,5 lei/kg. Vinetele, cu 5 lei/kg. Ţelina, 3 lei/bucată. Fasolea verde - 6 lei kilogramul. Varza are şi ea preţ piperat - 2 lei/kg. “Să ştiţi că eu nu renunţ la murăturile preparate în casă indiferent ce-ar fi. Alea din magazin nici nu se compară la gust şi sunt la fel de scumpe. Ce-i drept, de la an la an, am micşorat numărul de borcane însă tot bag gogoşari în oţet şi castraveciori”, ne-a mărturisit o gospodină. Târgoviştenii cred că preţurile legumelor ar fi ceva mai mici dacă nu ar exista veriga intermediarilor. Producătorii, de obicei, nu mai pierd timpul pe piaţă, cedând marfa comercianţilor, care, nu de puţine ori, dublează preţurile.