Măsura propusă de Ministerul Sănătăţii prin care medicii nu vor mai putea lucra şi la stat şi la privat, adică de a decide dacă vor să fie fie parte a sistemului public de sănătate, fie al celui privat, este una "dezastruoasă, neproductivă şi discriminatorie", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, Ioan Lascăr.
Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor, problemele din sistemul sanitar public nu vor dispărea dacă medicilor bugetari li se va interzice să lucreze şi în privat, iar, în actuala conjunctură, măsura nu are cum să aibă efecte benefice.
"De ce să-i discriminăm pe medici? În alte ţări orice medic poate să-şi folosească timpul aşa cum doreşte. Majoritatea medicilor, probabil, vor opta pentru zona privată", a explicat Ioan Lascăr.
Citeşte şi:
Medic român plătit de 24 de ori mai bine în Anglia
Peste 72.000 de români au plecat la muncă în străinătate, în primele şase luni din 2010
MS: Peste 8.000 de medici şi-au ridicat actele pentru a lucra în străinătate
Şapte din zece medici români vor să plece în străinătate
El a subliniat că "motivele invocate de cei care doresc aplicarea unor astfel de prevederi nu sunt în întregime valabile. În statele Uniunii Europene nu este impusă nicio regulă obligatorie în ceea ce priveşte organizarea generală a sistemului de sănătate".
Reamintim că, ministrul Sănătăţii a anunţat, săptămâna trecută. că ministerul pe care îl conduce lucrează deja la elaborarea unui proiect de lege prin care medicii nu vor mai potea lucra simultan şi în sistemul public şi în cel privat.
"Acest lucru trebuie eliminat, pentru că, din punct de vedere al sistemului medical nu şi-a dovedit eficienţa, iar din punct de vedere al pacientului această soluţie este păguboasă. Practic astăzi ceea ce se întâmplă este următorul lucru: pacientul se duce la spitalul pub