Am descoperit în "Ziarul de Vrancea" un articol despre medicii străini - din Irak, Siria, Liban sau Republica Moldova - care profesează în acest judeţ din sudul Moldovei.
"Dacă doctorii vrânceni preferă să profeseze în alte ţări pentru a câştiga mai mulţi bani, medicii străini îi înlocuiesc cu brio", scrie pe site-ul ziarului.
Dacă în România este o lipsă atât de mare de cadre medicale - nu doar medici, ci şi asistente şi infirmiere - de ce nu deschidem piaţa muncii pentru cei din afara Uniunii Europene? În primul rând am putea primi cetăţeni din Republica Moldova, dar şi medici din ţările arabe, care au studiat în România.
În 2008, fostul ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spunea că ar trebui importaţi medici specialişti care să suplinească deficitul din domenii precum anestezie-terapie şi psihiatrie. Nicolăescu, care acum, fiind în opoziţie, şi-a schimbat discursul cu 180 de grade, arăta că este normal ca medicii să plece acolo unde sunt mai bine plătiţi. "Este o migraţie în lanţ", spunea el, amintind că doctorii din Anglia şi Franţa sunt atraşi în Statele Unite.
Problema este că medicii străini, pentru a putea profesa în această ţară, au nevoie de avizul Colegiului Medicilor. Iar cei care conduc acest colegiu, deşi se jelesc că România duce lipsă de personal medical, nu au niciun interes să permită apariţia concurenţei. Medicii străini care ar primi permis de muncă nu ar fi interesaţi să plece în alte ţări europene (de ce să muncească la negru?), ar fi motivaţi să-şi păstreze slujba şi, foarte probabil, ar strica bunul obicei al plicului strecurat în buzunarul domnului doctor.
Însă, în 2009, Colegiul Medicilor a acordat doar 31 de avize şi alte 25 în primul semestru din 2010. Asta în condiţiile în care între 2007 şi 2010 nu mai puţin de 8.000 de medici, farmacişti şi stomatologi români au primit cert