Saptamana incepe la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu unul dintre cele mai reduse volume ale tranzactiilor si cu scaderi indecise. Somnolenta pietei poate lasa loc unor miscari care sunt cu atat mai violente cu cat survin pe fondul apatiei.
Evolutia indicilor bursieri (mediile ponderate ale preturilor unor grupuri selectate de actiuni) este indecisa. Majoritatea scad cu mai putin de 10 sutimi de procent, numai societatile de investitii financiare (SIF) cresc cu 0,13%.
Cum, in absenta unor interese si a unor volume de tranzactionare semnificative, speculatorii sunt cei ce fac piata, analiza tehnica a evolutiei preturilor capata o importanta si mai mare.
Exista doua praguri ale indicelui BET - FI, al SIF-urilor, intre care evolueaza in prezent piata: 22.000 si 24.000 puncte, potrivit analizelor lui Dan Rusu, seful departamentului de cercetare al societatii de brokeraj BT Securities.
"Preturile au evoluat conform scenariului nostru preferat (cel mai probabil, n.r.) si, de acum doua saptamani, am inregistrat scaderi semnificative ale, de la 24.000 de puncte. Dar tot nu a coborat sub pragul de la 22,000, de confirmare a unei noi tendinte negative. Pana cand nu obtinem aceasta confirmare, ramanem in intr-o evolutie indecisa intre 22.000 si 24.000", spune Dan Rusu.
BET-FI s-a oprit din coborare la 22.000 si a inceput recuperarea, dar "pe finalul saptamanii trecute insa, piata s-a inmuiat". Ipoteza scaderilor "este cea mai plauzibila. Daca piata nu rezista la 22.000, se vor produce scaderi pana spre 19.000 de puncte, dar daca rezista, ne putem indrepta atentia spre pragul de la 24.000,
Daca piata trece deasupra, pragul de siguranta absolut, care face diferenta intre scenariile pozitiv si negativ pe termen lung) ramane la 28.000 de puncte", a mai declarat Dan Rusu, pentru DailyBusiness.ro.
La o ora de