A fost un an greu pentru locuitorii din preajma lui Eyjafjallajokull, vulcanul islandez care a paralizat o lume intreaga in aceasta primavara. Nimeni nu isi imagina ca cenusa lui poate crea atatea probleme si atatea pagube companiilor aeriene. Cine credea ca tot vulcanul poate aduce atatia turisti in Islanda ?
Regiunea din sudul Islandei, in care este situat acest vulcan, este cunoscuta pentru fermele prezente aici. Multi oameni au fost evacuati inca de la prima eruptie. Ca urmare, au aparut si inundatii, provocate de topirea ghetii glaciale, se mentioneaza intr-un articol al BBC .
Cenusa a acoperit unele proprietati, ruinand munca de multi ani a locuitorilor de aici. Poula Kristin Buch si sotul ei au avut de suferit mari pierderi. Cenusa vulcanica le-a acoperit 60 de hectare de pamant, distrugand munca lor de 10 ani. "Recoltele noastre au fost distruse in totalitate si ne va lua 2 ani sa pregatim pamantul pentru a putea fi cultivat din nou", a declarat ea.
"Evacuarea nu a fost cel mai rau lucru posibil. Era teama de a nu sti ce gasesti cand te intorci acasa", mai spune fermiera islandeza. Ea si sotul ei au avut de ce sa se teama, caci, atunci cand s-au intors, au gasit totul acoperit de cenusa.
Animalele au si ele de suferit. Iarba nu mai poate fi data drept hrana pentru vaci, pentru ca este plina de praf care dauneaza animalelor. Guvernul islandez este alaturi de oameni, prin ajutorul financiar pe care il acorda, insa traumele emotionale suferite nu pot fi compensate de nimeni.
Pagube si in turism
Agricultura nu a fost singurul domeniu afectat de eruptia vulcanului. Si sectorul turistic a inregistrat pierderi. Partea sudica a Islandei a inregistrat pierderi de peste 4,5 milioane de dolari. Regiunea afectata de vulcan a fost ocolita de turisti timp de doua luni, in aprilie si mai.
Era