Regretabila tragedie de la Maternitatea Giuleşti trebuie să marcheze momentul adevăratei reforme din sănătate, susţine Federaţia Solidaritata Sanitară prin intermediul unui comunicat. Sursa: Feri Predescu
“Considerăm regretabil faptul că adevărata dezbatere publică privitoare la sistemul sanitar, pe care am solicitat-o în mod consecvent în ultimii cinci ani, a fost declanșată de o asemenea tragedie ce are drept vinovați, în egală măsură, colegi de-ai noștri, persoanele din conducere și factorii politici de decizie”, se arată în documentul citat.
Membrii Federaţiei cer acum ca, pe lângă pedepsirea vinovaţilor, autorităţile să implementeze noi proceduri eficiente care să nu mai genereze astfel de tragedii.
“Sistemul sanitar și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pe seama cărora s-au acoperit deficite bugetar, s-au repartizat funcții de conducere în interesul tuturor partidelor și s-au îmbogățit unii din cei care l-au gestionat, trebuie măcar acum așezat pe baze raționale și orientat către interesul cetățeanului”, acuză reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară.
Politicienii au partea lor de vină
Poziţia critică a politicienilor cu privire la sistemul sanitar românesc, în condiţiile în care o mare parte din vină le aparţine, este considerată imorală, iar în vederea remedierii situaţiei una dintre soluţii ar fi, potrivit semnatarilor documentului, reașezarea pe alte baze a organizațiilor profesionale din sănătate, care riscă să participe la relațiile feudale instituite într-o mare parte a sistemului.
“Având în vedere că degringolada sistemului sanitar riscă să afecteze iremediabil fibra morală a profesioniștilor din sănătate credem că este necesară și introducerea profesiei de bioetician în spitale ca evaluatori obiectivi ai modului în care sunt respectate drepturile pacienților”, susţine Viore