Procesul de selecţie a investitorilor care vor forma compania de proiect pentru realizarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti a fost demarat astăzi, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
Hdrocentrala va costa peste 1,1 miliarde de euro şi va avea o putere de 1.000 de MW.
Această centrală este deosebit de importantă pentru sistemul energetic naţional, pentru că va funcţiona ziua ca producător de energie, iar noaptea va consuma surplusul de energie.
Fără acest tip de hidrocentrală, cu acumulare prin pompaj, dezvoltarea sectorului nuclear nu este posibilă, pentru că reactoarele nucleare nu pot fi pornite şi oprite în funcţie de consumul de energie, ci produc constant. Astfel că este nevoie de un consumator de energie pe timpul nopţii, când restul consumatorilor îşi reduc activitate, şi de un producător în timpul zilei, când cererea este mare.
Ideea construirii acestei hidrocentrale datează dinainte de 1989 şi a apărut în momentul în care s-a decis realizarea centralei nucleare de la Cernavodă.
Anunţul de astăzi al ministerului este cu atât mai important cu cât este necesar ca această hidrocentrală să fie construită cât mai repede.
Din echipa de consultanţă pentru proiect fac parte Deloitte Consultants, Banca Comercială Română, HydroChina ZhongNan, Muşat & Asociaţii, Herbert Smith, Knight Piesold şi Tempo Advertising.
"Realizarea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, cu o putere instalată de 1000 MW (4 x 250 MW, grupuri reversibile turbină-pompă), reprezintă un obiectiv prioritar al Strategiei energetice a României pentru perioada 2007-2020.
Proiectul va fi realizat in nord-vestul ţării la 30 km de oraşul Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald şi va folosi ca bazin inferior rezervorul existent al CHE Tarniţa. Fiind o hidrocentrală cu ac