Economia puternica a Asiei a avut intotdeauna nevoie de multi specialisti, dar evolutia surprinzatoare a Chinei din ultimii ani si viteza ei de dezvoltare au creat o noua piata a muncii care a inceput sa atraga tot ce e mai bun pe celelalte continente.
Anunturile pentru joburi in China au ajuns si in Romania, un loc in care oricine se descurca bine in domeniul sau de activitate simte ca ar fi mai apreciat in alta tara si ca ar putea sa isi intretina familia mai usor daca pleaca la munca in strainatate.
Romanii nu se grabesc totusi sa plece in China, asa cum o fac spre vest. Marea problema e distanta, urmata de cultura atat de diferita despre care nu stim prea multe. Specialistii in recrutari spun ca numarul celor care pleaca acolo este destul de mic, dar in crestere.
"Din cate am observat, China va ajunge ce era America prin anii '60-'70. Aduna toti oamenii buni de peste tot. Cauta foarte multi specialisti in vanzari, foarte multi profesori de limba engleza. Salariile sunt mici, ce-i drept, dar cred ca ar putea sa plece toti profesorii de engleza din Romania. Doar ca salariile sunt de 5-600 de dolari pe luna si nu e foarte tentant pentru romani", a declarat pentru Ziare.com Calin Stefanescu, directorul portalului de recrutare Tjobs.
E adevarat ca unele salarii nu se ridica la nivelul celor din tarile occidentale dezvoltate, dar si viata e mult mai ieftina in China. Astfel, o masa la restaurant cu mancare occidentala costa 4-5 euro si urca pana la 15 euro doar in localurile selecte. Cine prefera mancarea locala nu trebuie sa scoata mai mult de 1-2 euro pentru o masa.
Dar salariile pot fi foarte mari si pot ajunge la cateva mii de euro. Mii de romani lucreaza foarte fericiti in domenii precum telecomunicatiile, constructiile navale, transporturile si chiar brokerajul, mai ales in orasele de pe coasta ca Shangh