Un sat de munte cu drumuri şerpuite printre coline, cu gospodării vechi în care „s-a scris" cu sânge o istorie a luptei anticomuniste a partizanilor din munţi. În rest multe vile apărute după 1989, oameni noi, dar şi urmaşi ai celor care au respectet libertatea mai mult decât orice.
În Nucşoara au fost mulţi luptători anticomunişti, oameni născuţi liberi, care au îndurat torturile închisorilor comunite. Mulţi dintre ei au fost învinşi de ani, nu de Securitate, alţii au pierit împuşcaţi în munţi sau prin temniţe de coşmar. Alţii încă mai trăiesc sau urmaşii lor le poartă mai departe sufletul.
O casă monument
Unul dintre simbolurile luptei anticomuniste este Elisabeta Rizea, trecută în nefiinţă în 2003. În casa ei locuieşte acum singura fiică, Ileana Ristea (Belescu, după soţ, şi el luptător pe front, în linia întâi). Îşi duce zilele cu greutate în casa unde s-a născut şi a trăit şi mama ei, unde a dormit o noapte şi Regele Mihai şi unde şi-au făcut jurământul partizanii anticomunişti.
„La noi în casă, în camera aia unde au jurat partizanii, a înnoptat şi Regele Mihai, venit în vizită aici.", spune Ileana, singura fiică a Elisabetei şi a lui Gheorghe Rizea. Casă este simplă, ţărănească, frumoasă tare pentru vremea ei, plină acum cu poze ale înaintaşilor şi urmaşilor celei care a fost Elisabeta Rizea. Câteva imagini cu Familia Regală a României, figuri arhaice ale Elisabetei şi ale soţului ei, care arată aproape a sfinţi şi poze moderne ale strănepoţilor Ilenei şi urmaşilor unor eroi. „Aici e strănepoata mea, o cheamă Alexa Maria şi are doi ani. Mai am doi strănepoţi, pe Mihai şi Dănuţ", spune, cu mândrie fiica Elisabetei Rizea.
„Îmi spunea să nu plâng dacă-o muri!"
După ce a fost eliberată din puşcărie şi i s-a dat înapoi casa, Elisabeta Rizea muncit cât de mult a putut ca şi cum munca ar fi fost adevărata ei libertate. A murit la 91