Pe Ocolaşul Mic a început construcţia unei cabane pentru adăpostirea vizitatorilor surprinşi pe munte de vremea rea. Acelaşi proiect prevede şi înfiinţarea unui punct de prim ajutor lângă Duruitoarea, care va facilita accesul salvamontiştilor la cazurile urgente.
Refugiul pentru turiştii care sunt surprinşi de viscol, ceaţă sau vijelii se construieşte pe platoul de pe Ocolaşul Mic, într-o zonă unde au fost semnalate frecvent probleme de orientare pe timp de vreme rea.
„În cabană se va putea adăposti temporar un grup de maxim zece turişti, până când trece furia naturii sau până la intervenţia echipelor de salvamontişti. În regulamentul de funcţionare al refugiului se prevede, printre altele, că trebuie anunţată baza Salvamont atunci când se ocupă cabana şi că nu este permis să se facă focul“, a explicat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.
Duruitoarea, pregătită pentru intervenţii
Pe lângă cabana de pe Ocolaşul Mic, va fi înfiinţat şi un punct de prim ajutor care va funcţiona în perioadele cu aflux mare de vizitatori pe munte.
În weekend-uri sau în plin sezon turistic, la cabana din apropierea cascadei Duruitoarea va fi prezent şi un salvamontist. „Va fi un fel de bază de suport pentru noi. În apropierea cascadei se produc 50% din cazurile de rătăciri sau epuizare a turiştilor. În cabană vor fi echipamente de intervenţie şi truse medicale“, mai spune Papalicef. Astfel de amenajări sunt cuprinse într-un proiect iniţiat în anul 2005 de şapte servicii Salvamont din ţară. Scopul investiţiilor este de a mări infrastructura de siguranţă în zona înaltă a Carpaţilor.
„Construcţii de acest tip sunt prevăzute şi în munţii Piatra Craiului, Bucegi, Retezat şi o parte din Făgăraş“, mai spune şeful Salvamont Neamţ.
Trasee pentru profesionişti
În a doua fază a proiectului se prevede reînfiinţa