Activele imobiliare scoase la vanzare in procedurile de lichidare isi gasesc destul de greu cumparatori, tranzactiile fiind impiedicate de discrepanta dintre preturile de pornire ale licitatiilor si cele pe care ar dori cumparatorii sa le plateasca.
Site-urile lichidatorilor judiciari sunt pline de anunturi de vanzari de active imobiliare, multe dintre ele vechi de cateva luni, ca urmare a ratei de succes extrem de mici din cadrul licitatiilor publice.
Spre exemplu, din activele grupului Tofan s-au achizitionat doar cateva utilaje, grosul ramanand nevandut.
"Au fost persoane interesate de terenurile din portofoliu, dar la un pret cu jumatate mai mic decat cel de pornire. Acum urmeaza sa aiba loc o noua intalnire a creditorilor pentru a se stabili ce va fi de facut in continuare", spune Andreea Anghelof, partener in cadrul Casei de Insolventa Transilvania, lichidatorul Tofan.
Cel mai scump activ al firmei este un teren de 10.000 mp in cartierul Militari, evaluat la 350.000 euro.
Un alt teren scos la vanzare este cel al dezvoltatorului imobiliar Gigant Construct, intrat in faliment. Aceasta proprietate inca nu si-a gasit cumparator.
In cazul terenului platformei industriale Republica, pretul mare a tinut departe potentialii cumparatori timp de jumatate de an. Recent, creditorii uzinei au hotarat parcelarea terenului si vanzarea pe bucati. Potrivit practicienilor in insolventa de la RVA Insolvency, un potential cumparator si-a manifestat deja interesul pentru achizitionarea a circa un sfert din platforma.
Firma RVA Insolvency are in portofoliu si hotelul Parc din Oradea, amplasat intr-o cladire istorica. Licitatiile de pana acum nu s-au incheiat cu o tranzactie. Pretul a scazut de la 2 milioane la 1,5 milioane euro si urmeaza sa fie vandut prin negociere directa.
Nici executarile silite a