A 47-a ediţie a sărbătorii Peştera Topolniţa din comuna mehedinţeană Cireşu a fost organizată duminică, în zona acestui monument carstic. Manifestarea atrage de fiecare dată localnici din zona montană a Mehedinţiului.
„La această sărbătoare, care simbolizează începutul toamnei în munţi, ne aşteptam să vină oaspeţi din toată ţara, mulţi dintre ei deja aflaţi în vacanţă la pensiunile din Clisura Dunării. Pentru a-i atrage am stabilit în program concursuri, unul pentru cea mai bună ţuică de cireşe, iar altul pentru cel mai frumos costum popular din comuna Cireşu“, a spus unul dintre organizatori.
Ca de fiecare dată, Asociaţia Speo-Alpin Mehedinţi a asigurat ghizi grupurilor de turişti care au dorit să viziteze Peştera Topolniţa, rezervaţie speologică declarată monument al naturii. Aceasta şi se află pe lista celor mai mari peşteri din România, cu 11 kilometri exploraţi.
Galeriile ei sunt dispuse pe mai multe etaje, la intersecţia cărora se află săli uriaşe, unde se găsesc numeroase lacuri şi formaţiuni carstice spectaculoase. Peştera Topolniţa, amplasată în partea centrală a Podişului Mehedinţi, între localităţile Cireşu şi Marga, la 30 de kilometri nord de Drobeta Turnu Severin, este închisă în restul anului din cauza accesului dificil pe culoarele sectoarelor subacvatice. Cu o lungime de 10,3 kilometri, ea a fost săpată în calcarele malmneocomiene din Dealul Prosacului, la 400 de metri altitudine. Este o peşteră gigant, cu o reţea de galerii dispuse pe patru niveluri: două fosile, unul subfosil şi celălalt activ.
A fost săpată de trei râuri: Topolniţa, Găurinţi şi Ponorât. Peştera are cinci guri de acces: gura Prosacului (un impresionant portal de 67 de metri înălţime), gaura lui Ciocardie, intrare cunoscută sub numele Peştera Femeii, şi cele două deschideri de la Găurinţi.
Formaţiuni fosiliere unice în lume
Râul Topolni