Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.
Ziare.com iti propune sa discuti la inceputul fiecarei saptamani, pe baza analizei, principalele subiecte politice.
16 august - 22 august 2010
A trebuit sa se intample o tragedie pentru a ajunge, din nou, in atentia publica problemele sistemului sanitar. Ele nu sunt actuale, ci sunt tolerate si perpetuate dintr-o guvernare intr-alta. S-au perindat toate culorile politice pe la Palatul Victoria si niciun partid nu a reusit sa corecteze deficientele majore din sistemul de sanatate.
PSD moseste o strategie "de eliberare" a Cabinetului Boc din chinurile guvernarii. Strategia este simpla, nimic complicat. Compromis cu detractorii democrat-liberali si/sau voturi murdare de la UNPR. Rromii plecati in Franta s-au intors pe meleagurile mioritice hotarati sa cheltuiasca cei 300 de euro si apoi sa-si incerce din nou norocul "la Franta".
Sistemul sanitar, o buba rosie intr-un cap chel
Drama petrecuta la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Panait Sarbu" a readus in atentie problemele sistemului medical romanesc. Apar politicieni si de la Putere si din Opozitie pe la diverse emisiuni si se bat cu pumnii in piept sa nu se politizeze aceasta drama. Foarte bine! Sa nu se politizeze calitatea actului medical, competenta medicilor si a asistentelor, managementul cotidian sau strategic al spitalelor. Foarte bine!
Insa, ar trebui sa se tina cont ca managementul sistemului sanitar este administrat de Ministerul Sanatatii. O institutie politica, condusa politic, cu interese politice dupa o strategie politica. Ceea ce nu este anormal. Ceea ce este anormal este ca, atunci cand se intampla o drama asemanatoar