Structura actuala a datoriei publice a Romaniei nu este “sanatoasa”, atrag atentia economistii, in conditiile in care ponderea emisiunilor pe termen scurt este destul de mare si ar putea reprezenta un risc pentru economie. "Resurse pe termen mai lung, in afara de cele de la institutiile internationale, nu prea avem. Licitatiile cu scadenta la 3 ani sau 5 ani care au fost realizate au reusit sa atraga destul de putin din cat si-au propus initial. In momentul de fata starea de fapt este ca avem un efort de rostogolire a datoriei publice destul de ridicat pe termen scurt, iar asta ne expune la niste riscuri", a declarat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal.
El arata ca aparitiei unei noi crize politica sau o serie de turbulente pe pietele internationale ar pune sub presiune finantarea deficitului si refinantarea datoriei publice. Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal Foto: HotNews.ro
"In momentul in care atragi surse de finantare preponderent pe termen scurt esti nevoit sa refinantezi foarte des datoria publica, iar cand se produce o criza politica la nivel local sau au loc turbulente pe pietele internationale creste si aversiunea la risc. Intr-un astfel de scenariu, guvernul va trebui sa plateasca mult mai scump cand emite datorie si este nevoit sa faca acest lucru pentru ca trebuie sa rostogoleasca datoria publica care ajunge la maturitate, sau va fi in imposibilitatea de a atrage datorie, iar in acest caz trebuie sa ajusteze dramatic cheltuielile", a mai spus Dumitru.
Consolidarea fiscala este necesara pentru a putea atrage fonduri cu scadente mai lungiAceste riscuri pot fi combatute prin atragerea de fonduri cu scadente mai lungi, insa pentru acest lucru este nevoie de consolidare fiscala.
"Ca sa imbunatatesti acest profil este musai ca piata sa perceapa ca aceasta conso