Ioan Lascăr, președintele Colegiului Medicilor din București (CMB) a atras atenția că nu numai medicamentele, echipamentele și materialele sanitare lipsesc din spitale, ci și cadrele medicale care pleacă într-un număr din ce în ce mai mare. Sursa: Arhiva EVZ
„Ne confruntăm cu o lipsă de personal care devine din ce în ce mai periculoasă.”, a spus șeful CMB.
Dacă, anul trecut, 443 de medici din București au solicitat certificatele profesionale curente pentru a pleca să lucreze în străinătate, în perioada scursă de la începutul acestui an numărul celor ce părăsesc sistemul sanitar românesc a crescut considerabil, ajungând la 630.
„Acest lucru face ca situația să poată deveni dezastruoasă. Dacă până acum toți cei care plecau erau medici tineri, majoritatea rezidenți, acum încep să-și caute de lucru în străinătate și din ce în ce mai numeroși medici cu mulți ani de experiență”, adaugă președintele CMB.
Pregătit să dea sancţiuni
Pe de altă parte, Ioan Lascăr a anunțat astăzi că așteaptă rezultatul anchetei finale de la Maternitatea Giulești și, dacă există probleme care țin de competența sa, se va sesiza, iar eventualii vinovați vor fi pedepsiți.
„Dacă finalitatea anchetei va duce la concluzii care să antreneze și Colegiul Medicilor din București, într-o astfel de modalitate se va sesiza și se va analiza situația, urmând ca eventualii vinovați să fie pedepsiți” a adăugat Lascăr, care a mai spus că afirmația Ministrului Sănătății că „cei care vor fi găsiți vinovați să nu mai poate să profeseze” este una pertinentă.
În plus, legat de asistenta care a plecat să-și serbeze onomastica lăsând o secție goală, Lascăr spune că părăsirea locului de muncă este una din cele mai grave abateri pe care le poate face un angajat din sistemul medical.