Tratamentul psihologic vizează schimbarea modului de gândire, considerat responsabil pentru reacţiile noastre emoţionale şi fiziologice. Specialiştii afirmă că această terapie este la fel de eficientă ca şi tratamentul medicamentos în cazul depresiei, anxietăţii sau al comportamentului obsesiv-compulsiv.
Toate sentimentele, emoţiile şi comportamentele noastre sunt influenţate mai ales de modul actual de gândire. „Terapia cognitiv-comportamentală se bazează pe modul în care gândim, în care ne comportăm şi pe modul în care comunicăm în prezent, mai degrabă decât pe experienţele din copilărie, strategie specifică psihoterapiei clasice, freudiene", explică Răzvan Bălan, psihoterapeut, masterand în psihoterapia cognitiv-comportamentală.
De-a lungul timpului, specialiştii au folosit această formă de terapie pentru combaterea fobiilor (agorafobie, fobie socială), sindromului oboselii cronice şi depresiei. De asemenea, terapia comportamentală s-a dovedit eficientă şi în caz de tulburări obsesiv-compulsive, tulburări de natură alimentară (anorexie, bulimie), sexuală, de relaţionare, tulburări bipolare, de stres posttraumatic, probleme legate de somn, de dificultăţi legate de gestionarea furiei şi agresivităţii, dar şi pentru tratarea dependenţei de droguri şi de alcool.
Se dau teme pentru acasă
În cadrul primelor şedinţe, psihoterapeutul evaluează o serie de probleme care pot afecta comportamentul individului: depresia, anxietatea, teama, furia, problemele fizice, personalitatea şi relaţiile cu cei din jur. În funcţie de existenţa şi de gravitatea acestora, vor fi stabilite durata terapiei, importanţa unui eventual tratament medicamentos şi obiectivele şedinţelor de psihoterapie.
Unul dintre cele mai importante scopuri ale acestui tip de tratament este ca persoana în cauză să înţeleagă cum îi sunt influenţate stările emoţionale de modul de a gândi