Bursele americane şi europene au consemnat scăderi săptămâna trecută, după ce statisticile privind evoluţia economiilor americană şi japoneză au sporit temerile potrivit cărora revirimentul economiei mondiale ar putea cunoaşte o întârziere. Scăderile cele mai moderate au fost înregistrate în Europa Centrală şi de Est, unde indicele românesc BET a terminat săptămâna pe plus, devenind performerul la nivel regional. Pe de altă parte, referinţa bursieră maghiară, BUX, a coborât cu 0,5%, însă doar în patru şedinţe de tranzacţionare, întrucât vineri bursa de la Budapesta a fost închisă pentru o sărbătoare naţională.
La Varşovia, bursa a închis săptămâna pe minus, deşi guvernul a confirmat estimarea de creştere pentru trimestrul doi la 3-3,1%. Unul dintre motivele care ar fi putut provoca o scădere a indicelul de referinţă WIG 20 este anunţul autorităţilor potrivit căruia datoria naţională a crescut cu 1,4% în iunie, până la 203 mld. dolari (160 mld. euro).
Bursele statelor din Europa Centrală şi de Est au scăzut în linie vineri şi au consolidat astfel declinul săptămânal, deoarece investitorii rămân temători cu privire la procesul de revenire al acestor economii din criză.
Un membru al consiliului guvernator al Băncii Centrale Europene a sugerat că politica monetară va continua să fie relaxată, semn că economia regiunii îşi revine mai lent decât se estimase iniţial. Capital Economics a estimat că ratele dobânzii în Ungaria, Cehia şi România vor rămâne neschimbate până în 2012. "În condiţiile în care majoritatea statelor din regiune adoptă tot mai multe măsuri de consolidare fiscală, noi credem că politica monetară va rămâne relaxată în viitorul apropiat", spun analiştii Capital Economics.
Pe de altă parte, indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a consemnat un declin de 1,3%, până la 252,15 puncte, cea mai mare cădere di