Clientii bancilor vor scapa de multe dintre comisioanele pe care le suportau in trecut pentru credite si, in plus, au sansa de a ajunge sa plateasca si dobanzi mult mai mici, spre nefericirea bancherilor. Bancile mai au mai putin de o luna pentru a modifica toate contractele de credit si a le prezenta clientilor o formula transparenta pentru calculul dobanzii.
Noile reglementari impuse de Guvern prevad, in principal, eliminarea comisionului de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila, dar si stabilirea dobanzii exclusiv pe baza unui indice de referinta de pe piata monetara.
Bancile mai au ragaz mai putin de o luna pentru a modifica toate contractele de credit astfel incat dobanda variabila platita de client sa fie formata dintr-un indice de referinta de pe piata monetara (Euribor, Libor sau Robor) plus o marja fixa. Bancherii se arata nemultumiti de aceasta dispozitie prevazuta in OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, si sustin ca decizia va conduce sistemul bancar pe pierderi.
"Din punct de vedere al dobanzilor, conform OUG 50/2010, formula de calcul a dobanzii trebuie sa includa o marja fixa si un indice de referinta al monedei in care se acorda sau s-a acordat creditul (Euribor, Libor, Robor)", explica Ofelia Nitu, consilier credite ipotecare in cadrul Credit Zone. Astfel, unele banci trebuie sa schimbe indicele intern pe baza caruia stabileau dobanda cu indicele de referinta de pe piata monetara.
Clientii ar putea, astfel, sa plateasca dobanzi mult mai mici, in conditiile in care, spre exemplu, indicele Euribor se afla la un nivel extrem de scazut (aproximativ 1%).
"Suntem la mai putin de o luna pana cand toate contractele de credit in derulare trebuie sa isi faca transparenta formula de calcul a dobanzii si bancile nu stiu cum sa o aplice astfel incat sa nu isi mareasca provizioanele p