Îngheţul de la începutul anului, grindina, inundaţiile şi canicula vor micşora producţia de vin din acest an cu peste 15%. Consumul de vin a scăzut, de la începutul anului, cu circa 10%, pe fondul sărăcirii populaţiei. Ca să facă faţă situaţiei, producătorii se orientează către export.
Cu doar câteva săptămâni înainte de culesul strugurilor, producătorii de vinuri se roagă la Dumnezeu să nu mai intervină vreo calamitate care să le distrugă şi mai mult culturile. Pagubele diferă de la o zonă geografică la alta şi de la un producător la altul. Vincon Vrancea este unul dintre producătorii care au înregistrat printre cele mai mari daune, având compromisă jumătate din producţie.
„Am avut mari probleme cu îngheţul şi cu grindina. Podgoriile Huşi, Panciu şi mai ales Chirnogeni din Dobrogea au fost foarte afectate", ne-a declarat Luchi Georgescu, preşedintele Vincon. După grindină au urmat ploile şi apoi canicula, iar strugurii nu au reuşit să acumuleze suficient zahăr, motiv pentru care Vincon va amâna culesul viei cu două săptămâni.
Nici la Domeniile Tohani lucrurile nu stau mai bine. „Avem 500 de hectare cultivate cu viţă-de-vie. Dacă anul trecut am obţinut o recoltă de struguri de 8.500 de kilograme la hectar, în acest an estimăm o scădere a acesteia de cel puţin 25% din cauza calamităţilor naturale", afirmă Virgil Mândru, preşedintele Domeniile Tohani.
Costuri mari de întreţinere
Există şi producători, precum Murfatlar, care spun că au fost un pic mai feriţi de distrugerile provocate de natură. „Sperăm într-o producţie bună în această toamnă dacă până atunci nu intervin fenomene climaterice deosebite, august fiind o lună importantă înaintea recoltării.
„Estimăm pentru 2010 o producţie în uşoară scădere din punct de vedere cantitativ. În 2009 am produs 30 de milioane de litri de vin, dintre care 21 de milioane de litri au fost rep