Cunoscută şi sub numele de tendinopatia degenerativă, tendinoza achileană este explicată pe înţelesul cititorilor Jurnalului de sănătate de medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Bucureşti.
"Afecţiunea este asociată cu o degenerare progresivă a tendonului achilean, care ar trebui menţinut sănătos şi funcţional de o circulaţie sanguină proprie, optimă", afirmă medicul.
"Se poate întâmpla ca tendonul achilean să nu funcţioneze corect din cauza microrupturilor repetate şi a capacităţii lui limitate de a se vindeca singur. Afecţiunea afectează, în general, pacienţii cu vârsta peste 35 ani." Există două forme ale acestei afecţiuni: inserţională şi noninserţională.
DIAGNOSTICUL
Cel mai frecvent sunt afectaţi de tendinoză achileană persoanele relativ tinere, cu vârste între 35 şi 45 de ani, care practică sporturi ce implică alergarea. "Pentru că este o afecţiune ce poate fi agravată de erorile de antrenament, recomand mare atenţie la erorile de antrenament." Tendinoza se diagnostichează uşor, deoarece atât tendonul, cât şi piciorul sunt dureroase, iar palparea profundă produce la rândul ei durere.
Medicul Sebastian Diaconescu mai precizează că diagnosticul poate fi pus dacă:
● la palparea profundă a tendonului se simt noduli, ce pot fi descoperiţi chiar de pacient;
● muşchii posteriori ai gambei sunt lipsiţi de elasticitate, ceea ce poate accentua durerea;
- pacientul nu se poate ridica pe vârfuri sau, dacă reuşeşte, o face cu mare greutate.
Un pacient care suspectează o tendinoză, pe baza acestor simptome, trebuie să consulte specialistul în recuperare, recomandă medicul consultat de Jurnalul de sănătate, deoarece afecţiunea ar putea fi confundată cu guta, bursita sau diferite spondilartropatii.
@N_P