Campaniile de presă în scopul denigrării unor instituţii sunt considerate drept element de vulnerabilitate
Strategia Naţională de Apărare a fost avizată ieri de către Comisiile de politică externă ale celor două Camere ale Parlamentului, referirea la campaniile de presă în scopul denigrării unor instituţii ale statului fiind menţinută ca element de vulnerabilitate. Amendamentul formulat de opoziţie în vederea eliminării din Strategie a acestei referiri nu a întrunit numărul necesar de voturi, au afirmat, pentru Mediafax, preşedinţii de comisii, Korodi Attila şi Titus Corlăţean.
Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a explicat că votul de la acest amendament s-a regăsit şi la votul final dat avizului, unde susţinătorii amendamentului s-au abţinut. El a arătat că, deşi a invocat, în sprijinul amendamentului de eliminare a campaniilor de presă, practica europeană, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi standardele europene legate de libertatea presei, aceste argumente nu au convins parlamentarii. "Cred că reprezintă o ameliorare binevenită a textului, sperăm să fie luate în considerare de comisiile de apărare", a mai afirmat el, precizând că, din punctul de vedere al comisiilor, cu excepţia referirii la campaniile de presă, textul Strategiei Naţionale de Apărare nu a pus probleme majore de consens.
Voluntariatul pentru rezervişti a fost acceptat
Pe de altă parte, preşedintele comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, Korodi Attila, a precizat că au fost adoptate unele amendamente la textul Strategiei, printre care recomandarea de introducere a elementului de voluntariat pentru rezervişti în Armata română. Un alt amendament face referire la garantarea şi protejarea minorităţilor naţionale din ţările din regiune.
Turcia, partener important în perspectiva nord-atla