Economia are şanse slabe să revină pe creştere chiar şi în 2011, pentru că lipseşte finanţarea, iar autorităţile nu reuşesc să vină cu proiecte care să aducă noi investiţii, spun oamenii de afaceri prezenţi la dezbaterea ZF Expert organizată ieri. Atragerea fondurilor europene, singura soluţie văzută de BNR şi de Guvern pentru ieşirea din criză, se loveşte de blocajul birocratic. Toţi ochii sunt aţinţi acum spre bănci, pentru că odată cu noile reglementări introduse prin Ordonanţa de Urgenţă 50 din iunie privind creditele pentru consumatori, clienţii individuali ar putea obţine o reducere a ratelor la împrumuturi, ceea ce ar lăsa mai mulţi bani pentru consum. Bancherii şi reprezentanţii BNR şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor invitaţi de ZF pentru a asigura o dezbatere echilibrată au contramandat în ultimul moment, lăsând astfel antreprenorii să vorbească între ei.
Era nevoie de criza actuală, susţin unele companii mari din piaţă, pentru că a ajutat la creşterea puternică a productivităţii prin reducerea presiunii de pe piaţa muncii pentru acordarea de creşteri salariale, consideră doi dintre participanţii la ZF Expert, Radu Timiş şi George Copos.
În condiţiile în care salariile au crescut după 2004 în fiecare an cu aproximativ 30%, criza actuală este o binecuvântare, a spus Timiş.
"În mod cert se aşază acum lucrurile la mentalitatea fiecărui om. Cine va supravieţui acestei crize va avea un viitor frumos. Vă dau un exemplu. Anul trecut aveam o productivitate de 270 de kilograme de carne pe om şi eram înnebunit că Germania avea o medie de 1.000 de kilograme de carne pe om. În prezent am o productivitate de 1.100 de kilograme de carne pe om şi nu am automatizat la fel de mult ca Germania", a explicat Timiş.
Şi Copos consideră că forţa de muncă din România este scumpă pentru că nu este productivă.
"Cred c