Problema datoriei istorice a rafinăriei Petromidia de 571 de milioane de euro, acumulată înaintea privatizării care a avut loc în 2001, încinge spiritele între compania kazahă KazMunaiGaz, care controlează integral compania petrolieră, şi statul român. Aceasta în contextul în care mai este doar o lună până la termenul scadent al obligaţiunilor în care au fost convertite datoriile, adică 30 septembrie 2010.
Pe de o parte, kazahii au anunţat că plătesc o parte a datoriei, respectiv cât să rămână acţionari majoritari la Rompetrol Rafinare.
De cealaltă parte, statul român susţine că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 118/2003, în baza căreia datoria s-a transformat în obligaţiuni, kazahii trebuie să plătească întreaga sumă datorată.
Toată disputa s-a mutat în instanţă, unde se va interpreta acest act normativ.
Kazahii au răscumpărat până acum obligaţiuni de 54 de milioane de euro şi au subscris acţiuni în valoare de 77,9 milioane de euro în cadrul majorării de capital, sumă destinată tot răscumpărării obligaţiunilor. Procesul de majorare a capitalului social a fost însă blocat la cererea Ministerului Finanţelor.
Citiţi mâine dimineaţă pe www.adevarul.ro care este poziţia oficialilor Grupului Rompetrol, care vor susţine o conferinţă de presă începând cu ora 9.30.
De asemenea, puteţi consulta OUG 118/2003 în ataşamentul acestui articol.