În Franţa, unde se acumulază criticile privind politica securitară a lui Nicolas Sarkozy, doi miniştri, cel al Afacerilor Interne şi cel al Imigraţiei resping toate aceste reproşuri în ceea ce priveşte rromii şi cer o privire mai nuanţată asupra fenomenului delicvenţei.
În Franţa, unde se acumulază criticile privind politica securitară a lui Nicolas Sarkozy, doi miniştri, cel al Afacerilor Interne şi cel al Imigraţiei resping toate aceste reproşuri şi cer o privire mai nuanţată asupra fenomenului delicvenţei.
De când a început această enormă dezlănţuire mediatică împotriva politicii securitare a preşedintelui Sarkozy, misiunea dificilă de explicare a respectivelor măsuri le-a revenit într-adevăr ministrului de Interne, Brice Horefeux şi ministrului Imigraţiei, Eric Besson.
Aflat în vacanţă, Nicolas Sarkozy a rămas tăcut, deşi el este primul vizat de tirul puternic al criticilor. În ceea ce-i priveşte pe cei doi miniştri, ei au ţinut să explice prin declaraţii aproape zilnice că Franţa nu face nimic ilegal şi că respectă integral legislaţia europeană.
Brice Hortefeux a respins şi criticile formulate de Biserica Catolică, faţă de modul cum sunt trataţi rromii, spunând că este gata să discute pe marginea acestui subiect cu autorităţile ecleziastice.
De partea sa, Eric Besson a ţinut să afirme că Franţa primeşte în fiecare an pe solul ei 170 de mii de persoane şi că în materie de acceptare de cereri de azil, se situează pe locul al doilea în lume, după Statele Unite. Deci, a mai spus el, în materie de respectare a drepturilor omului şi a străinilor, nu avem lecţii de primit.
De partea sa, Brice Hortefeux a declarat în ziarul Le Monde că "Franţa nu are vocaţia de a-i primi pe toţi rromii din România şi Bulgaria". Această frază este o aluzie la o alta, celebră, pronunţată acum vreo 15 ani de un prim-ministru socialist, Michel Rocard. "Fra