În fiecare săptămână vă oferim informaţii despre câte o asociaţie ce are drept scop apărarea drepturilor unei categorii de pacienţi. Săptămâna aceasta, Asociaţia Naţională a Surzilor din România (ANSR), despre care vorbeşte preşedintele Mihai Grecu.
● Jurnalul Naţional: Când s-a înfiinţat asociaţia?
● Mihai Grecu: La 9 noiembrie 1919 a luat fiinţă Societatea Amicală a Surdomuţilor din România (sub patronajul Majestăţii Sale Regina Maria), care avea ca principal scop apărarea intereselor persoanelor surde şi într-ajutorarea lor. Principalii membri fondatori au fost Alexandru Clarnet (primul preşedinte), Prinţul Henry, C. Ghica, Ioan Pantazi, Nicolae Niculescu, Grigore Iacobini, Vasile Dimitrie-Leonida (al doilea preşedinte) şi alţii. După anul 1995, la Conferinţa Naţională a Asociaţiei, Asociaţia Surzilor devine Asociaţia Naţională a Surzilor din România, coordonată de consiliul naţional.
● Care a fost scopul înfiinţării asociaţiei?
● Scopul înfiinţării asociaţiei este reprezentat de integrarea socială, profesională şi culturală a persoanelor cu deficienţe de auz. Accentuez, integrarea acestora şi nu tolerarea lor.
● Câţi membri are asociaţia?
● La ora actuală avem peste 31.000 de membri în evidenţa celor 30 de filiale şi şapte sucursale de pe tot teritoriul ţării.
● Care sunt greutăţile cu care vă confruntaţi?
● Pornind de la problema de comunicare (şi mă refer la o lipsă acută de interpreţi de limbaj mimico-gestual), avem aceleaşi dificultăţi ca toate persoanele din ţară. Şi poate una în plus: reticenţa firmelor şi a instituţiilor atunci când la angajare se prezintă un surd.
● Care este cel mai "volubil" partener de discuţie? Ministerul Sănătăţii sau Casele de Sănătate?
● Cu ambele instituţii avem dintotdeauna o colaborare bună. Atât noi ca asociaţie, cât şi persoanele cu deficienţe de